top of page

Ako si naplánovať šatník?

 Ak sa vás nasledujúce body týkajú, je možno čas naplánovať si šatník:


  • Nie je pre vás ľahké vybrať si oblečenie zo šatníka, keď sa ponáhľate

  • Nenosíte polovicu oblečenia, ktoré vlastníte

  • V žiadnom outfite sa necítite dobre

  • Váš šatník nie je dobre usporiadaný

  • Nikdy si nevediete nákupný zoznam na nové oblečenie a nedodržiavate rozpočet na oblečenie

  • Nemáte potuchy o tom, ako vytvoriť rôzne outfity s tým, čo už máte, pretože váš šatník vyzerá neusporiadane

Týkajú sa vás tieto body? Ak áno, možno vás bude zaujímať to, ako si naplánovať šatník a aké výhody podobné plánovanie prináša.


Plánovanie šatníka pomôže určiť, aké oblečenie potrebujete, zhodnotí, čo chcete od toho, čo už máte, a identifikuje, čo vám v šatníku chýba. Má viacero výhod. Pomáha vybrať oblečenie, doplnky a topánky, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť, životný štýl, potreby a preferencie. Pomôže identifikovať štýl a ponechať viac možností.  Nemusíte tráviť veľa času hľadaním, nakupovaním a vracaním odevov.

Zahodíte starosti s vyťahovaním oblečenia zo svojho šatníka a môžete sa okamžite obliecť na akúkoľvek príležitosť! Ušetríte peniaze, pretože viete, čo chcete kúpiť. Nekupujete duplicitné veci, ktoré sa nehodia k vášmu existujúcemu štýlu šatníka. Potrebujete teda zväčša menej položiek, čo vám umožňuje investovať do kvality. Oblečenie najvyššej kvality vydrží dlhšie a šetrí vaše peniaze.


ako si naplanovat satnik

Naplánujte si svoj ideálny šatník podľa nasledujúcich krokov:


1. Identifikujte svoje základné šatníkové potreby

To súvisí s viacerými faktormi napríklad, aký máte životný štýl, čo robíte a čo si táto práca vyžaduje. Ďalším faktorom je počasie, vzhľad – teda typ postavy, prípadne aj to aké farby sa hodia k vášmu typu pleti, vlasov a očí. Vaše preferencie sú dôležité. Uzrejmite si, ako sa oblečením vyjadrujete a čo sa vám páči.


2. Zostavte si základný šatník

Po identifikácii potrieb vášho šatníka začnite vyberať kúsky. Dobre upravený šatník by mal obsahovať aspoň 70-80 % základných kúskov. Tieto základné kúsky sú tie, ktoré potrebujete každý deň. Dve veci, ktoré váš základný šatník neobsahuje, sú málo používané veci a sezónne kúsky. Málo používané veci sú napríklad šaty, ktoré si oblečiete raz za rok. Sezónne je oblečenie, ktoré nosíte počas jednej sezóny a odkladáte si ho na zvyšok roka. Patria sem napríklad zimné kabáty.

Určenie základného šatníka je jednoduché, ak si položíte nasledujúce otázky:

·        Aké sú vaše obľúbené kúsky oblečenia?

·        Z ktorých vecí zvyčajne začínate svoj outfit?

·        Je nejaká každodenná činnosť, na ktorú sa ťažko obliekate?

Na základe vyššie uvedených otázok si všimnite, čo potrebujete a na základe toho pripravte hlavný plán.


ako si naplanovat satnik


3. Skontrolujte svoj šatník

Keď pochopíte, čo by malo byť súčasťou vášho základného šatníka, je čas zhodnotiť, čo už máte. Otvorte šatníkové skrine a pozrite sa, čo v nich máte. Sú kúsky vhodné na čas, ktorý plánujete? Ak áno, vyskúšajte oblečenie a doplnky a vytvorte nositeľné oblečenie podľa svojich plánovaných potrieb.


Musíte si vopred naplánovať celý outfit, pretože existuje šanca, že by ste mohli sabotovať dokonalý outfit nesprávnym doplnkom. Vyskúšajte šperky, tašky, topánky a každý iný vonkajší prvok. Pri skúšaní oblečenia si robte poznámky, ktoré sa vám páčia. Najlepšie je kliknúť na obrázky. To vám pomôže sledovať, čo vyzerá skvele a čo na sebe máte najradšej.


Jednou z hlavných výhod revízie šatníka je, že sa pozriete na tie, ktoré už nepoužívate. Môžete sa ich zbaviť a urobiť si nákupný zoznam.


4. Optimalizovať a odfiltrovať

N základe predchádzajúceho kroku optimalizujte svoj šatník podľa svojich predstáv. Skontrolujte, ktoré kúsky na vás vyzerajú najlepšie. Investujte svoj čas do údržby a vylepšovania vášho oblečenia.

Nevyhnutné položky vymieňajte len vtedy, keď to potrebujete. Niektoré kúsky môžete napríklad nosiť vo svojom šatníku viac ako iné. Vymeňte tieto položky, ak sú úplne opotrebované. Udržujte svoje oblečenie a topánky v dobrom stave, aby ste ich nosili čo najdlhšie.

Napokon, dobre upravený šatník je užitočný len vtedy, keď ho máte dobre organizovaný. Usporiadanie všetkého podľa farby, štruktúry a funkcie tiež podnecuje kreativitu.


ako si naplanovat satnik

Záver

Plánovanie šatníka je mimoriadne dôležité. So správne naplánovaným šatníkom ušetríte čas a námahu pri hľadaní oblečenia. Okrem toho prispievate k podpore trvalej udržateľnosti tým, že v čo najväčšej možnej miere opätovne používate odevy.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page