top of page
  • info

Ako si poradiť s nespavosťou a nájsť kvalitný spánok?

Nespavosť môže zasiahnuť každého z nás a mať značný vplyv na každodenný život. Jej príčiny sú rôzne - od stresu až po nezdravé spánkové návyky.


Prinášame preto niektoré tipy, ako zlepšiť kvalitu spánku, prekonať nespavosť a cítiť sa omnoho lepšie a výkonnejšie:


Spánková rutina môže pomôcť

Niekedy postačí pár malých zmien a spánok sa dokáže príjemne upraviť. Stanovte si pravidelný čas na spanie a prebúdzanie sa, ktorý budete dodržiavať (aspoň spočiatku), a to aj cez víkendy. Pravidelný spánkový režim môže pomôcť nastaviť vnútorné biologické hodiny a zlepšiť tak kvalitu spánku.


Relaxačná atmosféra v spálni

Pred spaním si vytvorte pokojnú atmosféru. Veľakrát sú príčinou problémov so spánkom stres a psychické vypätie. Uvoľnenie sa pred spaním môže značne pomôcť. Skúste príjemnú sójovú sviečku na spánok. Vypnite aj elektroniku, čítajte knihu alebo si vypočujte pokojnú relaxačnú hudbu.


Posteľ, matrac a posteľná bielizeň

Pre kvalitný spánok sú dôležté aj kvalitná posteľ, správny matrac a mnohokrát pomôže častejšia výmena posteľných obliečok, ktoré by vám mali byť príjemné na dotyk. Postele pôsobia na atmosféru v miestnosti a mali by byť preto komfortné. Spálňa by mala pôsobiť relaxačne, čisto a útulne. Pokiaľ sú matrace na posteli staršie, vyležané a nepohodlné, rozhodne ich vymeňte za nové a kvalitné, aby boli pre vás vhodné. Môžete si vybrať napríklad ortopedický matrac a zvýšiť tak komfort postele a uvoľnenia.


nespavosť, kvalitný spánok


Stravovanie k večeru

Vyhnite sa ťažkým jedlám a kofeínu pred spaním. Taktiež sa snažte vyhnúť alkoholu. Vhodný je napríklad bylinkový čaj na spánok alebo teplá voda.


Pohyb a fyzický aktivita na nespavosť

Pravidelná fyzická aktivita môže podporiť zdravý spánok. Avšak, vyhnite sa intenzívnemu cvičeniu tesne pred spaním. Prechádzky, šport alebo dostatok denného pohybu podporujú procesy v tele a dokážu odbúravať stres. Nájdite si také aktivity, ktoré telu dodajú energiu a uvoľnenie a nie naopak. Niekedy môže aj prílišný pohyb byť pre telo stresovým faktorom. Skúste vypozorovať, čo robí dobre práve vám.


Stes a úzkosť

Naučte sa techniky na zvládanie stresu, ako je meditácia alebo hlboké dýchanie. Prípadne si vytvorte denník, kde môžete zaznamenávať svoje myšlienky ako určitú psychohygienu. Tieto techniky sú skvelým pomocníkom. Pokiaľ sú však problémy vážne, vyhľadajte odbornú pomoc.


Posteľ, ale nie na prácu

Pokiaľ vás trápi nespavosť nepoužívajte posteľ na prácu alebo sledovanie televízie, čo môže spojiť váš mozog so stresom a nespavosťou. Tiež sa v spálni neobklopujte predmetmi, ktoré vám pripomínajú prácu alebo nejaký zdroj podvedomého napätia. Mobilný telefón odložte mimo svoju hlavu - do šuplíka alebo na podlahu.


Ak nemôžete zaspať

Ak nemôžete zaspať, nezostávajte v posteli. Skôr vstaňte a urobte niečo relaxačného, ako je čítanie alebo sa nadýchajte čerstvého vzduchu či inak presmerujte svoju pozornosť.


Vyhnite sa násilnému prebúdzaniu

Budík, áno, ale mierumilovne. Násilné prebudenie môže vyvolať stres a narušiť váš spánkový cyklus. Nespavosť má určite riešenie, len ho treba nájsť. S vhodnými návykmi a životným štýlom môžete dosiahnuť zdravý a kvalitný spánok. Ak však problémy so spaním pretrvávajú a nič nepomáha, konzultujte ich s lekárom.



8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page