top of page

Motivácia a 5 rád, ako ju opäť nájsť a udržať

Aktualizováno: 3. 6. 2021

fithits Niekedy sa človeku stáva, že je tak vyčerpaný, sklamaný alebo ranený, že stratí motiváciu. Nemá energiu pokračovať, alebo nevidí žiadnu možnosť, cestu, či zmysel. Nič to, stane sa a iste sa s tým niečo dá robiť. Treba si uvedomiť, že akokoľvek zlé to je, je to len dočasné a opäť to odíde a bude zase lepšie :) Premýšľala som, že určite existuje cesta, ako si motiváciu prinavrátiť, udržiavať a pestovať, aby sa z nej stala motivácia, ktorá nikdy nevyhasne :)


Článok z blogu o motivácii do života a ako ju opäť nájsť a udržať.
Motivácia sa dá znovu nájsť, ak sa aj stratila ...Určite.

Predtým, než začneme, je dobré si uvedomiť, alebo skúsiť nájsť PRÍČINU, PREČO sa motivácia vytratila, alebo prečo ju proste nemám. Som sklamaný, lenivý, chýba mi energia, mám komplex, že nič neviem, nezmôžem, nič som nedokázal, nič sa mi nedarí alebo mám nejaký strach, ktorý mi zväzuje ruky a nohy?

Nechajte si na túto voľnú analýzu dostatok času, aby ste porozmýšľali a na celú vec sa úprimne pozreli. Píšte si myšlienky, ktoré vám prichádzajú pokojne na papier alebo do poznámok mobilu a premýšľajte takto príležitostne aj týždeň. AK nájdete dôvody, výborne o to ľahšie opäť motiváciu naberiete, ak nie, vôbec to nevadí a dá sa opäť naštartovať, podľa mňa, aj bez toho.


1. Začneme niečim, čo nám rozprúdi stagnujúcu energiu v tele :)

Tento bod je veľmi dôležitý, je to prvý krok k úspechu a zároveň môže byť pre niekoho veľmi ťažký a zlomový. Ako prvý bod nášho "obrodenia" použijeme POHYB. Ako niekto povedal: pohyb je život.

Vyberte si teda jeden deň, kedy budete mať čas a ten venujte aspon 30 minút dynamickému pohybu. začnite pomaly zľahka. Môže to byť čokoľvek: nejaké cvičenie z YouTube, tanec, beh, fitness, skákanie, niečo, čo vám je aspoň trochu blízke. Dôležité, aby bol pohyb ľahko dynamický a aby rozprúdil našu starú a stagnujúcu energiu a uvoľnil bloky v tele, to znamená, že sa aspoň trochu zadýchate alebo aj spotíte.

Po tom ako dokončíte, dajte si sprchu a na 15 minút si pohodlne ľahnite na chrbát a uvoľňujte celé telo. Začnite na prstoch na nohách a postupujte až nahor k temenu hlavy. Pomaly prirodzene a uvoľnene dýchajte a nič neblokujte. Predstavujte si ako stará energia odchádza s výdychom a ako novú naberáte s nádychom.


Pozorujte, ako sa potom cítite fyzicky, ale aj psychicky, akú máte náladu, myšlienky, pocity. S ničím si však nerobte starosti, len si užite danú chvíľu.
Tento regeneračný program POHYB + UVOĽNENIE robte aspoň každé 2-3 dni.

Motivácia do života začíne pohybom
Dynamický pohyb, cvčenie, odplaví starú energiu. Môžete cvičiť v skupine, alebo len sami doma.
2. Ciele, myšlienky, aktivity

Jednou z dobrých techník, ako nabrať a udržať motiváciu je stanovenie si nejakých cieľov, alebo mét. Niečo, čo chcem v budúcnosti dosiahnuť. Uistite sa však, či je daný cieľ stanovený správne a či to naozaj chcete. Môže to byť čokoľvek, čo si želáte, či už materiálne, alebo týkajúce sa osobného rozvoja, či duchovnosti.

Potom, ako začnete s pohybom vo vašich dňoch, nájdite si čas na premyslenie svojich cieľov. Skúste sa oslobodiť a nedávajte si žiadne hranice, ale naozaj zistite, z vášho vnútra, čo si želáte a čo by ste chceli.


Sformulujte svoj ciel alebo ciele do ucelených viet. Ideálne, ak sa plnenie cieľa dá sledovať alebo merať. Napríklad:


"Chcem si zlepšiť svoje zdravie."

"Chcem vybudovať prosperujúcu firmu."

"Chcem byť spokojná/ý so svojim vzhľadom."

"Chcem byť spokojnejším človekom."

"Chcem zlepšiť svoje sebavedomie."

"Chcem mať viac energie."

"Chcem si zlepšiť organizačné a manažérske schopnosti, aby som mohol/mohla riadiť firmu / školu / neziskovku / reštauráciu."

"Chcem sa naučiť spievať."


Môže to byť čokoľvek, čo si skutočne želáte. Nezameriavajte sa len na peniaze, ale prečo tie peniaze chcete.
Váš cieľ by vám mal priniesť viac radosti, spokojnosti, energie a podobne.

Napriek tomu, že máte svoje povinnosti v živote, staráte sa o deti alebo máte akúkoľvek inú situáciu, stanovte si svoje ciele. Mali by súvisieť s vami a týkať sa vás, to, čo chcete vy. Keď sa vám daný cieľ splní, stanovte si nový a tiež nad ním dobre popremýšľajte, kým sa preň rozhodnete. Pokiaľ nechcete mať bytostne žiaden cieľ, váš cieľ môže byť: len tak si v každej chvíli vedieť užívať život a byť pozitívny alebo spokojný.


Základom motivácie je vedieť, čo chcem, čiže mať nejaký cieľ, nejakú cestu k určitému bodu.

3. Myšlienky ako nástroj motivácie

V čase keď pracujete na svojej motivácii, skúste čo najviac eliminovať demotivačné myšlienky. Veľmi jemne a prirodzene, nenásilne, bez napätia a stresu. Keď sa objavia presuňte pozornosť opäť na svoje pozitívne myšlienky ako: dokážem to, všetko bude v poriadku, som schopná/ý dosiahnuť svoj cieľ, pôjde to a podobne. Keď sa objaví strach uistite sa, že sa nič nedeje a všetko bude v poriadku., nemáte sa čoho báť, veď čo najhoršie sa môže stať?

Pri pochybnostiach si povedzte, že všetko je možné, aj keď ešte tú skúsenosť nemáte, tak existuje a príde k vám.

Obracať demotivujúce myšlienky na pozitívne je spočiatku náročnejšia práca, ktorá potrebuje určitý čas. Ale neskôr sa z toho v mysli stane návyk a pôjde to už samo... Stojí to určite za tú námahu :)


Motivácia a myšlienky, pozitívne myslenie ako nástroj motivácie.
Myšlienky ako nástroj našej motivácie a jej udržania.
4. Aktivity. Predstavte si aktivity, ktoré vám prinášajú RADOSŤ.

Ktoré aktivity vám prinášajú radosť ? Predstavte si ich a precíťte tú radosť, ktorú z nich máte. Radosť nás uvoľňuje a pozdvihuje. Radosť dokáže opäť naštartovať kreativitu.


Venujte teda časť zo svojho času niečomu, čo vám naozaj robí radosť. Urobte niečo pre seba tým, že si spravíte radosť. Čokoľvek to bude, ide nám o ten pocit radosti. Skúste ho v tomto čase vyhľadávať čo najviac.


Čítate s radosťou ? Kúpte si novú knihu napríklad k téme problému, ktorý riešite, ktorý vám ubral motiváciu, alebo naopak motivačné, čo vás naštartuje a dodá vám nové nápady.


Radi varíte? vyhľadajte nové kreatívne recepty a urobte ich pre seba a celú rodinu.

Radi cestujete? Urobte si pekný výlet, aj keď len do okolia. Máte radi hudbu ? Choďte si na kurz zatancovať.


Popri povinnostiach si nájdite čas na aktivity, ktoré sú pre vás radostné a bavia vás. Ako aj na aktivity, ktoré nás vedú k našim cieľom.


Motivácia aktivitami pre radosť.
Nezabudnite popri povinnostiach aj na radosť a aktivity, ktoré nás vedú k našim cieľom.
5. Nedostatok motivácie, môže byť spôsobený aj nedostatkom energie

Často sa motivácia stráca s dlhodobým vyčerpaním. Keď sme unavený nemáme chuť ani nič robiť alebo riešiť. Dlhodobá vyčerpanosť a nedostatok energie, môže viesť k určitej letargii a nezáujmu. V tomto prípade začnite venovať svoj pravidelný denný čas na relax a dodávanie energie.

Dodať energiu si môžete okrem spánku rôznymi spôsobmi. Určite JOGOU, meditáciami, relaxáciami, wellness alebo športovými aktivitami a aktivitami, ktoré vás bavia a robia vám radosť. Aromaterapiou, esenciálnymi olejmi a kúpeľmi. Nájdite spôsoby pre seba a pridajte ich do svojho programu.


Zhrnutie. Ako teda opäť nájsť a udržať motiváciu ? :)
  • začni s dynamickým pohybom aspoň 30 minút raz za 2-3 dni

  • stanov si svoje osobné motivujúce ciele

  • odstrihávaj demotivačné myšlienky

  • venuj sa radostným aktivitám a aktivitám, ktoré Ťa vedú k cieľom

  • naberaj energiu

  • inšpiruj sa z kníh, motivačných kníh, zo seminárov, od pozitívnych šikovných ľudí, v prírode a kdekoľvek sa dá....



Ak sa Vám článok páčil, dajte nám srdiečko :) ďakujeme.


179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page