top of page

Terapia ušnými sviečkami: Ako presne funguje?

Najskôr si však povedzme, kedy sa ušné sviečky používať nemajú. Je to najmä v týchto prípadoch:

·        Ak je v uchu zápal alebo infekciu

·        Ak máte alebo ste niekedy mali alergickú reakciu na niektorú zložku z obsahu

·        Ak máte perforovaný bubienok alebo nemáte bubienok

·        Ak máte ventilačné trubice alebo ušné drény (paracentéza)

·        Ak ste nedávno podstúpili operáciu uší

·        Ak máte ušné cysty, nádory

·        Ak máte akútnu mastoiditídu

·        Ak máte otosklerózu

·        Ak máte otospongiózu (ankylózu chlopní)


terapia ušnými sviečkami

Treba upozorniť aj na to, že ušné sviečky by sa nemali používať ako alternatíva k lekárskej liečbe. Na to, aby ste si terapiu mohli nechať urobiť, alebo si ju urobili sami budete potrebovať:


1 – 2 páry ušných sviečok + papierový disk na ochranu uší, ktorý je súčasťou balenia. Uterák na prípadnú ochranu tváre a hlavy pred prípadným padajúcim popolom (avšak dá sa zvládnuť aj bez neho). Pohár vody na zhasnutie sviečky, zapaľovač, vankúš na odpočinok a prípadne aj prikrývka na ležanie, aby sa zaistilo pohodlie. Dokonca si môžete zapnúť aj sviečku, relaxačnú hudbu či vonnú tyčinku, aby ste si terapiu spríjemnili a urobili z nej relaxačný zážitok.


Ako bezpečne a efektívne používať ušné sviečky?

Zhasnite alebo dokonca vypnite svetlá a nechajte v miestnosti zapáliť vonnú sviečku. Zapnite si jemnú hudbu a pripravte sa na relax. Uistite sa, že ležíte na jednej strane v pohodlnej polohe a hlavu si opierate o vankúš, pretože sa nasledujúcich 10 minút nebudete môcť hýbať. Možno sa vám bude páčiť byť zakrytý prikrývkou pre väčšie pohodlie.


terapia ušnými sviečkami

Uvoľnite sa a dovoľte svojmu terapeutovi/osobe, ktorá vykonáva ošetrenie ušnými sviečkami, aby vám prípadne položil uterák na tvár a vlasy a nechal voľné len ucho. Sviečku treba umiestniť do kolieska - disku chrániča uší, ktorý je pripravený na umiestnenie do vášho ucha. Procedúra by sa mala začať so zdravším uchom.

Váš terapeut/osoba vykonávajúca liečbu môže na koniec sviečky naniesť tenkú vrstvu krému, ktorá premaže sviečku vstupujúcu do ucha, čím sa stane pohodlnejšou. Príjemné a uvoľňujúce je aj to, ak vám osoba vykonávajúca ošetrenie zároveň masíruje ucho malým množstvom krému, čo len doplní celkový zážitok.

Teraz sa môže zapáliť hrubší koniec ušnej sviečky a druhý koniec umiestniť do ucha. Skontrolujte, či z ucha alebo po stranách ušnej sviečky nevychádza žiaden dym. Ak áno, sviečka by sa mala upraviť tak, aby sa to nestalo. Dym má vychádzať zhora, z komína (komínový efekt).


Ušná sviečka by sa mala jemne držať medzi dvoma prstami, aby sa nedeformovala a nebránila prúdeniu vzduchu. Horenie ušnej sviečky bude trvať približne 10 minút, takže terapeut aj príjemca by sa mali cítiť pohodlne.

Keď plameň dosiahne úroveň, kedy už je plameň príliš blízko (asi 8 cm) mala by sa sviečka vybrať z ucha a vložiť ho do pohára s vodou, aby sa plameň uhasil. Pred zopakovaním procedúry na druhé ucho môžete urobiť mať 10 minútovú prestávku, ak sa vám žiada.


Ak používate klasické ušné sviečky, zopakujte vyššie uvedené kroky pre maximálne dve ušné sviečky na ucho na jedno sedenie. V prípade, že nejaký zvyšok zo sviečky zostane v uchu (zriedkavo), mali by ste ho opatrne odstrániť vatovým tampónom a dbať na to, aby ste nič nevtlačili ďalej do ucha.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page