top of page
info

Vôňa má vplyv na pocity a náladu

Určite sa spravilo už veľké množstvo štúdií, ako vplýva vôňa na človeka a jeho emócie. O tom už dnes veľa hovorí aj neuroveda a neuromarketing, ktorý skúma práve podobné - napríklad vizuálne či zmyslové impulzy a ich vplyv na človeka. Pekná vôňa v prostredí človeka rozhodne uvoľní, alebo mu evokuje nejaké príjemné pocity. Rozhodne sa tak v danej miestnosti môžete cítiť lepšie, pohodlnejšie, uvoľnenejšie, alebo dostanete chuť niekam ísť, niečo si kúpiť, zajesť, urobiť si radosť a podobne. Naopak nepríjemná vôňa pôsobí až tak zle, že musíte napríklad často takú miestnosť opustiť. Vôňa je teda rozhodne silný impulz. Motivácia a jej udržiavanie je v živote veľmi dôležitá. Bez motivácie človek mentálne „chradne“. Je dobré stále nejakú tú motiváciu nachádzať a nevzdávať sa jej.


vôňa

Ako sa ale dá vôňa využívať pre svoje denné blaho? Sú rôzne spôsoby, ako si vône do života takpovediac priniesť. Veľmi často je to parfém či dezodorant, ktorý človek rád používa najmä kvôli dobrému pocitu a vôni. Tak často skloňované esenciálne oleje sú ďalšou možnosťou. Rozptýlenie v miestnosti cez aromadifuzér, alebo pridávanie do krému či do kúpeľa – spôsoby aromaterapie sú viaceré.


vôňa

No a krásne je samozrejme tiež vôňa prírody, rastlín, kvetín a stromov, ktoré sa dajú cítiť v rôznych ročných obdobiach. Aj drevo a kôra má svoju vôňu. Prechádzka v lese a čistej prírode prinesie vizuálne a vonné vnemy, ktoré nás resetujú a dodajú mnoho novej energie a sú priam antistresovou terapiou. Určite si z času načas doprajte nejakú tú prechádzku v lese medzi stromami alebo na pláňach neďaleko lesa. Príroda má veľkú silu a dokáže nás naozaj energetizovať, povzbudiť a detoxikovať. A môžete si všímať, aké rôzne vône v lese ucítite, nech je akékoľvek ročné obdobie alebo akékoľvek počasie. Vôňa je tu s nami a dokáže nám pomáhať. Využime je pozitívne efekty, keď to budeme potrebovať.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ความคิดเห็น


bottom of page