top of page
  • info

Záleží na prostredí, v ktorom žijeme?

Zaujímavá je téma na diskusiu, či záleží na prostredí, v ktorom človek žije a či ho toto prostredie formuje alebo inak ovplyvňuje. Určite by k tomu mali čo hovoriť špecialisti, psychológovia alebo iní odborníci, ale keď si to rozoberieme na základe vlastných skúseností, určite na niečo podstatné prídeme. Zväčša si každé dieťa pamätá niečo zo svojho detstva. Určite obľúbené hračky alebo zvieratko, ľudí, ale často sú to aj veci a predmety, ktoré ho obklopovali a vytvorilo si k nim vzťah. Práve onen vzťah je podstatný a možno malých deťom ani veľmi nejde o to, ako nábytok a predmety vyzerajú, no nejakým spôsobom ich akceptujú a vytvoria si k nim vzťah.


prostredie kde žijeme

Podobne to môže byť aj u dospelých, často si k veciam vytvoríme pevné puto a potom sa ich len ťažko vzdávame. Buď nám niečo pripomínajú alebo pre nás predstavujú spomienky či pocit istoty a bezpečia. Preto veľmi veľa ľudí nechce vymeniť svoj starý nábytok. Majú ešte pôvodnú sedačku a nová atraktívna čalúnená sedacka l ich vôbec neláka! Je to teda nanajvýš individuálne. Aj vintage nábytok je teraz in a ak sa vy cítite v danom prostredí dobre, potom je všetko v poriadku.


prostredie


Horšie je, keď sa v niektorej miestnosti dobre necítite, alebo sa po čase zmenia vaše preferencie a vy potrebujete nejakú razantnú zmenu v živote. Vtedy môže nový nábytok naozaj pomôcť, pretože prinesie, ako nakoniec každá nová vec, čerstvú energiu, ktorá zase dokáže podporiť ďalšie – napríklad motiváciu, kreativitu a podobne. Určite nás teda prostredie nejakým spôsobom formuje a ovplyvňuje, ale v mnohom závisí práve na každom jednotlivcovi. Pokiaľ sa nám zariadenie páči, máme k neho pevný vzťah, znamená teda pre nás niečo úplne iné, ako keď sa naň pozrie niekto nezainteresovaný s emocionálnym nadhľadom. Rozhodne je to však zaujímavé. Niekto je vyslovene estetický a vizuálny typ a potrebuje sa obklopovať peknými a dizajnovými vecami. No a niekto zase ide po spomienkach a citovej hodnote vecí. Ako dobre, že sme ľudia rôzni.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page