top of page
  • info

Čo zistili o arganovom oleji výskumné štúdie?

Po stáročia sa už rastlinné oleje používajú na rôzne kulinárske, kozmetické, ale aj liečebné účely. Sú bohaté na živiny, antioxidanty a protizápalové látky, ktoré priaznivo vplávajú na telo, pokožku i vlasy. Podobne na to tom je aj obľúbený a populárny arganový olej. Môže efektívne pomôcť  na mnohé neduhy, ako sú napríklad aj vážnejšie ochorenia – diabetes, srdcové problémy a podobne. Vo veľkej obľube je však práve v kozmetickom priemysle a ak sa nepoužíva samostatne, tak rozhodne v mnohých kozmetických prípravkoch ho dnes určite nájdete.


bolesti klbov

 

Keď sa rozprávame konkrétne o arganovom oleji, ktorému sme sa rozhodli venovať pár článkov je možno zaujímavé spomenúť, odkiaľ olej pochádza. Údajne je to z Maroka, kde sa extrahuje z jadierok arganového stromu s odborným názvom Argania spinosa. Dnes už sa všetky údaje o liečebnom pôsobení najmä prírodných zložiek musia podkladať patričnými výskumami. A tak sa aj v tejto oblasti mnohé vykonávajú. Zistili sa priaznivé vplyvy arganového oleja nielen na pokožku, ale aj pri vysokom cholesterole alebo osteoartritíde kolena. Štúdia skúmala asi 100 ľudí s osteoartritídou kolena, ktorým sa podávalo 30 ml arganového oleja každé ráno. Trvalo to osem týždňov a výsledky priniesli zlepšenia v oblasti intenzity bolesti alebo kvality a dĺžky chôdze pacientov. I keď bude zrejme potrebné získať viacej informácií z výskumov, už teraz vieme, že arganový olej bude výborným prostriedkom.


masáž arganovým olejom

 

Ďalšia štúdia zase priniesla poznatok, že arganový olej hydratuje pokožku a zlepšuje jej elasticitu a to bolo skúmané najmä na zrelej pleti. Vysoká koncentrácia určitých látok v tomto oleji, ako sú napríklad antioxidanty – kyselina olejová a kyselina linolová prinášajú domnienky, že práve on bude prinášať pozitívne účinky proti starnutiu, známe ako anti-ageing efekt. Jer základom mnohých produktov v kozmetickom priemysle, rovnako tak však aj v prírodnej kozmetike.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page