top of page
  • info

Má arganový olej nejaké vedľajšie účinky?

V prípade blahodarného arganového oleja, ktorý sa používa na rôzne účely v kozmetike i vnútornom užívaní existujú aj prípady, kedy si ho radšej neaplikovať. Aké sú však naozaj konkrétne vedľajšie účinky si povieme v tomto článku. Vždy si pri produkte pozrite jeho určenie, či je určený len ako kozmetický produkt alebo aj ako olej na vnútorné užívanie. Môže v tom byť niekedy rozdiel – najmä ak má olej nejaké prímesi. Je teda treba preskúmať účel použitia – to je číslo jeden. Arganový olej môže v niektorých prípadoch údajne spôsobiť kontaktnú dermatitídu, vyrážku v mieste aplikácie. Je teda potrebné vyskúšať si ho na kúsku pokožky. Pokiaľ však reakciu nemáte, pokojne ho môžete používať.



arganovy olej na plet

Vnútorné užívanie alebo aj lokálna aplikácia oleja sa však vo všeobecnosti považujú za bezpečné. Potvrdilo sa to v mnohých prevádzaných štúdiách, kde sa pacientom podíval olej bez zaznamenaných vedľajších účinkoch. Medzi doposiaľ zaznamenaná vážnejšie vedľajšie účinky arganového oleja patrí prípad alergickej reakcie, avšak objavil sa veľmi zriedka.


blahodarne ucinky arganoveho oleja

Dávkovanie je potrebné buď konzultovať s odborníkom, alebo prečítať na balení výrobku pokiaľ ho výrobca uvádza, prípadne si vyhľadať v dostupných odborných zdrojoch. Uvádza sa, že nakoľko arganový olej obsahuje tokoferoly a vitamín E, môže spomaľovať zrážanie krvi a potenciálne interagovať s liekmi na riedenie krvi. Pri veľmi vážnych diagnózach sa však poraďte so svojím lekárom predtým, než začnete s používaním. Na druhej strane arganový olej má mnoho priaznivých účinkov a dokáže pomôcť pri rôznych neduhoch. Rozhodne sa môže aplikovať na pokožku, na vlasy a podobne. Ak ste silný alergik, skúste si ho na kúsku pokožky, prípadne opäť konzultujte pred aplikáciou s lekárom. Prírodné produkty pomáhajú človeku v mnohých ohľadoch a dokážu prirodzene interagovať s organizmom, množstvo je ale podstatné v každom prípade.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page